semlor med punsch

Dagen till ära fick det bli hemgjorda semlor. Satte en liten extra knorr på dom genom att blanda i lite punsch/arraksmak i "kletet". Idén är helt utan dåligt samvete snott ifrån Axels pappa.

Här är receptet:
  • 100 gram smör
  • 3 dl mjölk
  • 50 gram jäst för söta degar
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 3 tsk stött kardemumma
  • ca 9 dl vetemjöl
Smält smöret, och när det har smält blanda i mjölken. Har du vanlig jäst se till att smörmjölken är 37°, och har du torrjäst se till att det istället är 45°.

Ha i jästen i en bunke tillsammans med kardemumman och saltet. När smörmjölken har rätt temperatur blandar du den med jästen och kryddorna. Sedan i med sockret. Till sist i med mjölet och jobba ihop till en fin smidig deg, inte för torr och inte för blöt.

Låt jäsa i bunken i ca 30 minuter, så att den blir dubbelt så stor.  (Dörren till köket ska vara stängd, så att det blir varmt i rummet.)

Ha sedan ut degen på bakbord och knåda den. Dela den sedan i så många semlor som du vill ha. Tänk på att göra dom ganska små, då dom sedan jäser till dubbel storlek ungefär.
Lägg sedan degbollarna på en plåt och lägg handdukar över så att det blir varmt åt dom. Låt jäsa i ca 60 minuter, tills dom blivit minst dubbelt så stora.

När dom har jäst klar, pensla på ett ägg och in i ugnen på 225° i ca 10-15 minuter. Dom ska vara gyllenbruna. Låt svalna.

Fyllning:
  • 200 gram mandelmassa
  • 0,5 dl grädde
  • valfri mängd arraksarom/punsch
 Skär sedan av locket, gröp ur innehållet och lägg i en skål. Riv i mandelmassa och häll i grädden och punsch/arraksarom. Vispa ihop till en krämaktig konstistens. Bred sedan på detta i hålet du gröpte ur i semlan.
Vispa sedan ca 4 dl grädde ganska hårt, och spritsa på semlan. På med locket, pudra florsocker över och ta fram kaffekopparna. NJUT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar